Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Vágjunk pénzügyileg tudatosan a nagybetűs Életbe!

nyomtatás

Vágjunk pénzügyileg tudatosan a nagybetűs Életbe!

Egy friss kutatás szerint a lakással nem rendelkező 19-29 éves fiatalok többsége 30 éves kora körül szeretne saját lakáshoz jutni. Pályakezdőként nem egyszerű a spórolás, de kellő pénzügyi tudatossággal nem lehetetlen megteremteni az anyagi biztonságot és összehozni egy saját lakást.

Kezdésként érdemes egy költségvetést készítenünk bevételeinkről és kiadásainkról, illetve esetleges megtakarításainkról, mindig szem előtt tartva az elérni kívánt célokat. Így könnyebben átláthatjuk költéseinket, ami segíthet a spórolásban, a kevésbé fontos kiadások visszafogásával. A költségvetést manapság már nem csak papíron lehet vezetni, léteznek erre szolgáló online és mobilalkalmazások is, így biztosan mindig nálunk lesz a táblázat.

Célszerű lehet bankszámlánkat is felülvizsgálni, esetleg új számlacsomagot választani. Ehhez először gondoljuk át szokásainkat és igényeinket, például inkább online vagy személyesen intézzük pénzügyeinket, szoktunk-e rendszeresen utalni, készpénzt felvenni stb. Ezután nézzük meg több hitelintézet ajánlatát is, hogy a legkedvezőbb csomagot választhassuk. Ezzel a váltással szintén sokat spórolhatunk hosszútávon.

Gondoljunk minél hamarabb a megtakarításokra is!

Ha saját lakásra vágyunk, a lakáscélú előtakarékoskodás életünk egyik legnagyobb pénzügyi döntése lehet! A lakástakarék-pénztárak a betéti kamatoknál magasabb hozamot ígérnek, ez alapvetően a jelentős állami támogatásnak köszönhető. A minimális megtakarítási időszak 4 év, a maximum pedig 10. A befizetések után az állam 30 százalék támogatást ad, maximum 10 évre, legfeljebb évente 72 000 forint értékben. A futamidő lejártával a megtakarított pénzünk, a kamatok és az állami támogatás együttesen akár egy hitel önerejét is fedezheti. A megtakarítás fordítható már meglévő kölcsön előtörlesztésére, lakás vásárlására, felújításra is.

További kedvező lehetőségeket nyújthat a fiatal családalapítóknak a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), amely a többgyermekes családoknak biztosít jelentős segítséget.  A CSOK keretében a vissza nem térítendő támogatás összege a meglévő vagy vállalt gyermekek számától függően akár 10 millió forint is lehet. A három vagy több gyermekes családok már meglévő hiteléből 1-1 millió forint visszafizetését átvállalja az állam a harmadik és a további születendő gyermekek után.

Ha saját lakást szeretnénk, érdemes tehát jó előre terveznünk! Lakáscélú kölcsönökből pedig érdemes a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket keresni, melyek kedvező feltételek mellett biztosítják a törlesztőrészletek hosszabb távú kiszámíthatóságát is. A fogyasztóbarát lakáshitelek online is összehasonlíthatók az MNB díjmentes kalkulátora segítségével.