Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Új legyen vagy használt? Pro és kontra érvek lakásvásárláshoz

nyomtatás

Új legyen vagy használt? Pro és kontra érvek lakásvásárláshoz

Lakásvásárlás előtt állunk? Új otthont szeretnénk, de nem tudjuk eldönteni, újépítésű vagy inkább használt lakást szeretnénk-e? Melyik a kifizetődőbb, mi éri meg jobban hosszabb távon is? Pro és kontra érvek az új vagy használt ingatlanok vásárlásához.

Lakásvásárlásnál az egyik legfontosabb szempont az ingatlan ára. Ezt jelentősen befolyásolja az elhelyezkedése, mérete, műszaki állapota, illetve az, hogy használt vagy új építésű. Általánosságban az új építésű lakóingatlanok négyzetméterára drágább. Ha az olcsóbb, használt ingatlan mellett tesszük le a voksunkat, kalkuláljuk az esetleges felújítás költségeit. Használt ingatlannál a szerződési feltételeken könnyebben változtathatunk, ráadásul akár valamilyen extra felszerelést is „örökölhetünk” az előző tulajdonostól (pl. konyhabútor). Erős érv az új építésű lakások mellett, hogy a kivitelezés során, saját ízlésünkre szabhatjuk leendő otthonunkat.

A nyílászárók és a fűtésrendszer minden ingatlannak kritikus pontjai, hiszen jelentősen befolyásolják, nemcsak közérzetünket, de későbbi rezsiszámláinkat is. Új építésű lakásnál kevésbé kell aggódnunk a nyílászárók állapota, minősége miatt. Ezzel szemben egy használt ingatlan nem biztos, hogy megfelel az energetikai elvárásoknak, rossz lehet a szigetelése, elavult lehet a fűtési rendszere, melyek cseréje, javítása sokba kerülhet. Míg egy rosszabb állapotú használt lakásban sokat költhetünk közüzemi számlákra (pl. a magas fűtési költségek miatt), addig egy korszerű ingatlanban sokat spórolhatunk a rezsin.

Ha használt lakást veszünk, az eladó és vevő közötti megállapodás szerint, hamar beköltözhetünk új otthonunkba, új építésű házaknál viszont sokszor hosszabb időt kell várni a birtokba vétellel.

Sokak számára azonban a legnyomósabb érv az új építésű lakás választása mellett a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), ezen belül is a 10+10 millió forintos konstrukció. Ebben az esetben a három gyermekes családok lakásvásárláshoz 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást és 10 millió forint értékű kamattámogatott hitelt is kaphatnak.

Összességében, van mit mérlegelnünk lakásvásárlás előtt, ha pedig már megtaláltuk új otthonunkat, jöhet a lakáshitelezés folyamata. A megalapozott döntéshez a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket ajánljuk. Weboldalunk kalkulátorán keresztül egyszerűen összehasonlíthatja az ajánlatokat a kiszemelt otthon megvásárlásához.