Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Tudta, hogy lakáscélú megtakarítása után állami támogatás igényelhető?

nyomtatás

Tudta, hogy lakáscélú megtakarítása után állami támogatás igényelhető?

Megéri évekre előre gondolkodni! A lakástakarék nem csak azért hasznos, mert pénzünket biztonságos módon tudjuk gyűjteni, de a kedvező állami támogatással a konstrukció lejártakor jelentős többlethez is juthatunk.

A lakáscélú megtakarítás életünk egyik legjobb pénzügyi döntése lehet, hiszen a betéti kamatoknál magasabb hozam érhető el a jelentős állami támogatás miatt. A befizetések után az állam 30 százalék, legfeljebb évi 72 000 forintot támogatást ad, maximum 10 évre. Az évi 72 000 Ft-os állami támogatás havi 20 000 Ft-os betételhelyezés esetén jár a jogszabályban előírt feltételek teljesítése esetén. Fontos azonban, hogy az állami támogatás csak akkor jár, ha valóban lakáscélra – ingatlan vásárlása, felújítás, lakáscélú hitel kiváltása – használjuk fel megtakarításunkat. További előny, hogy a megtakarításért kapott kamat után kamatadót sem kell fizetni.

Az állami támogatás legalább 4 éves megtakarítási idő vállalása esetén jár, maximum pedig 10 évig. A futamidő során – maximum 2 000 Ft-os díj megfizetése ellenében – lehetőség van a szerződés megtakarítási idejének a módosítására. A pénzpiacon különböző módozatú előtakarékossági termékek közül választhatunk a futamidő, az elérhető szerződéses összeg, vagy a betét és a lakáskölcsön kamatfeltételei tekintetében. Érdemes tehát tájékozódni a különböző lehetőségekről!

Egy személy a szerződéses időszak alatt csak egy szerződés után igényelhet állami támogatást, viszont egy családon belül több családtag is köthet előtakarékossági szerződést, így külön-külön több állami támogatás igényelhető. A szerződéses összeget pedig a családon belül a közeli hozzátartozó felhasználhatja. A pontos feltételekről mindig tájékozódni kell!

A fentiekből már kiderült, hogy lakástakarékpénztári megtakarítás hitelfelvétellel kombinálható, a kölcsön pedig – az adott hitelintézet kínálatától függően – Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel is lehet.

Fontos tudni, hogy a lakástakarékpénztári megtakarítás kamattal és állami támogatással növelt összege hitelfelvételkor önerőnek minősül, meglévő hitel kiváltásakor pedig előtörlesztésre felhasználható. Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel esetén a lakástakarékpénztári betétből a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes.

Bővebb információkat a lakáscélú megtakarításokról Pénzügyi Navigátor Füzeteink között olvashat. Ha pedig a már rendelkezésre álló megtakarítással a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekről érdeklődne, használja az MNB online kalkulátorát.