Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Önerő nélkül is lehetséges lakáshitelt szerezni?

nyomtatás

Önerő nélkül is lehetséges lakáshitelt szerezni?

Lakáshitel felvételéhez a pénzügyi intézmények részéről alapkövetelmény bizonyos összegű önerő megléte. Többfajta megoldás van az önerő biztosítására, mi pedig segítünk a legjobb átlátható és kiszámítható konstrukciók megtalálásában.

Hitel felvétele vagy pénzügyi lízing esetében önerőnek az adós által előteremtett saját forrást nevezzük. A készpénzen, bankbetéten túl önerőnek számíthat például még lakástakarék-pénztári vagy megtakarítási életbiztosítási szerződés alapján folyósított megtakarítás, illetve munkáltatói vagy önkormányzati támogatás is. Építkezés esetén önerő lehet az elkészült munka értéke (ezt banki műszaki szakértő állapítja meg) és a helyszínen tárolt, még be nem épített munkaanyag. Néhány banknál a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) is elfogadható önerőként, de ennek megítélése a gyermekek számától, meglététől függ, és intézményenként változó.

Az adósságfék szabályozások miatt a lakáshitelek esetében a legkevesebb elvárt önerő egységes. A forintalapú jelzáloghiteleknél a hitel összege maximum a zálogtárgy értékének 80 százaléka lehet, vagyis a maradék 20 százalékot egyéb forrásból, például a korábbi megtakarításokból) kell biztosítania az adósnak. Elképzelhető, hogy a hitel folyósításához az ingatlan értékének 20 százalékánál is több önerő szükséges a jelzáloghitelhez, ez az elvárás pénzintézetenként eltérő lehet.

Mitől függ az előírt önerő nagysága?

Természetesen a havi nettó jövedelem, a lakás elhelyezkedése, állapota stb. befolyásolja, mennyi önerőt kér a pénzügyi intézmény. Általánosságban a nagyobb városokban található lakóingatlanokra magasabb összegű hitel vehető fel, mint egy kisebb településen elhelyezkedő lakóingatlanra, illetve az új építésű házak és lakások is előnyben vannak, a használtakkal szemben. Hitelbírálatkor be kell nyújtanunk a jövedelmünkre vonatkozó igazolást, valamint azt is figyelembe veszik a bankok, van-e valamilyen egyéb hiteltartozása a kérelmezőnek, illetve figyelembe veszik a megélhetési költségeket is a jövedelem függvényében. Érdemes tehát több intézmény ajánlatát összevetni ha hitelt szeretnénk, hiszen a feltételek, a hitelbírálati szempontok és gyakorlat a különböző intézményeknél eltérőek lehetnek! Az összehasonlításban segítséget nyújt az MNB online kalkulátora is.

Vannak olyan jelzáloghitelek is, melyekhez nem szükséges önerő. A kisebb összegű, főleg lakásbővítésre, felújításra, korszerűsítésre használható hitelek tartoznak ebbe a kategóriába. Azonban fontos észben tartani, hogy minél nagyobb önerővel rendelkezünk egy hitelnél, várhatóan annál alacsonyabb lesz a THM (teljes hiteldíjmutató).

Ha semmilyen formában nem áll rendelkezésünkre elegendő önerő, a bankok által elfogadott megoldás lehet kiegészítő fedezet bevonása a hitelcél szerinti ingatlan mellé. Ilyenkor azonban a kiegészítő ingatlan tulajdonosa is – ezzel nem kis kockázatot magára vállalva – zálogkötelezett lesz a hitelügyletben.

Érdemes minél hamarabb elkezdeni a spórolást egy lakáshitel felvétele előtt, illetve utána járni, milyen állami támogatásokra vagyunk jogosultak.