Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Miről kell tájékoztatást adnia a pénzügyi intézményeknek a hitelszerződés aláírása előtt?

nyomtatás

Miről kell tájékoztatást adnia a pénzügyi intézményeknek a hitelszerződés aláírása előtt?

Lakáshitel felvételekor arra törekszünk, hogy az elkövetkező éveink anyai helyzetét jelentősen meghatározó hitel a lehető legkedvezőbb legyen. A pénzügyi intézményeknek kötelezettségük, hogy világos tájékoztatás nyújtsanak. A kapott információk alapján eldönthetjük, hogy a felvenni kívánt hitel megfelel-e igényeinknek, céljainknak és várhatóan képesek leszünk-e a jövőbeni visszafizetési kötelezettségeinknek eleget tenni.

A hitelszerződés megkötését megelőzően a pénzügyi intézmény, illetve a hitelközvetítő is köteles díjmentesen, közérthető tájékoztatást adni a konstrukció jellemzőiről, a jogainkról és kötelezettségeinkről, a folyósítás feltételeiről, illetve arról, hogy mire számíthatunk a törlesztés elmaradása esetén. Ne feledje, a hitelezőnek az általa kötött hitelszerződések és jelzáloghitel-szerződések termékcsoportonként legjellemzőbb mintaszövegét a fogyasztók előzetes tájékozódása érdekében az internetes honlapján közzé kell tennie, valamint jelzáloghitel igénylése esetén a szerződés tervezetét a fogyasztó kérése nélkül is legalább három nappal a tervezett szerződéskötést megelőzően a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátania. Minden esetben olvassa végig a dokumentumokat és ha valamit nem ért, kérdezzen!

Az előzetes tájékoztatónak tartalmaznia kell a hitel legfontosabb jellemzőit, a lehetséges kockázatokat (például a kamat és árfolyamkockázat hatását), ezeknek a hitelfelvevő pénzügyi helyzetére gyakorolt hatását és azokat a kockázatokat, amelyek jövedelemcsökkenés esetén jelentkezhetnek. Jeleznie kell a pénzügyi intézménynek azt is, hogy a jövedelem csökkenése, vagy egy rendkívüli kiadás nem mentesít a havi törlesztőrészlet megfizetésének kötelezettsége alól, lejárt tartozás esetén pedig a pénzügyi intézmény jogosult a szerződésben meghatározott késedelmi kamatot felszámítani. Ha nem a szerződés szerint törlesztünk, a pénzügyi intézmény végül azonnali hatállyal felmondhatja a hitelszerződést, a fennálló tartozást egy összegben azonnal követelheti, és sor kerülhet a szerződési biztosítékok érvényesítésére. A nemfizetés miatt keletkező költségek is minket terhelnek, és ha nem tudjuk rendezni a tartozást, megindítható a végrehajtási eljárás.

A szerződés megkötése előtt a pénzügyi intézmény köteles széleskörű tájékoztatást adni a hiteltermék jellemzőiről a jogszabályban meghatározott módon (papíron, vagy más tartós adathordozón). Ennek a dokumentumnak tartalmaznia kell egy ismertetőt a hitel típusáról, teljes összegéről, lehívásának feltételeiről, futamidejéről és a szerződés szerint fizetendő teljes összegről. Információkat kell nyújtania a kamatokról, a hitelkamat módosításának feltételeiről, a törlesztőrészletekről és a THM (teljes hiteldíjmutató) számításáról egy példán keresztül is bemutatva. Szintén tájékoztatni kell a halasztott fizetés feltételeiről és a hitelhez kapcsolódó minden díjról, jutalékról, költségről.

Legfontosabb egy hitelfelvételnél, hogy csak alaposan áttanulmányozott és megértett hitelszerződést írjunk alá!

Lakáshitel felvétele esetén a kedvező és kiszámítható feltételeket kínáló konstrukciók kiválasztásában segít a Magyar Nemzeti Bank által 2017-ben bevezetett Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel védjegy. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek nemcsak kedvező konstrukciókat, hanem ügyfélbarát kiszolgálást és gyorsabb ügyintézést jelent a futamidő végéig. Ha lakáshitel felvételét tervezi, érdemes felkeresnie online kalkulátorunkat, ahol díjmentesen vetheti össze egymással a különböző pénzügyi intézmények ajánlatait.