Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Lakáshitel mellé számlanyitás?

nyomtatás

Lakáshitel mellé számlanyitás?

Sokszor a pénzügyi intézmények kedvezőbb konstrukciójú hitelt tudnak ajánlani számunkra, amennyiben jövedelmünket az adott bankban vezetett számlánkra utaltatjuk. Így, ha eddig más intézménynél volt is bankszámlánk, érdemes lehet elgondolkozni a váltáson. Egy pénzügyi intézményen belül azonban több lehetőségünk is van.

Ha a hitel mellé számlát is nyitnánk egy pénzügyi intézménynél, hasonlítsuk össze ajánlatait a jelenlegi bankunk termékeivel, hogy valóban jobban járunk-e a váltással. Ha a változtatás mellett döntünk, mielőtt kiválasztanánk a számunkra megfelelő bankszámlát, gondoljunk át néhány dolgot. Mérlegeljük, milyenek a vásárlási szokásaink, készpénzzel vagy inkább kártyával fizetünk, szoktunk-e utalni, csoportos beszedési megbízást megadni, interneten intézzük-e inkább pénzügyeinket vagy személyesen bankfiókban. Sokat számít az is, hogy online szoktunk-e vásárolni vagy inkább a készpénzes fizetést kedveljük. Ezeknek a tranzakcióknak a függvényében változik az adott számla fenntartási költsége, így minél pontosabban érdemes átgondolni költési szokásainkkal, hogy minél jobb döntést hozhassunk.

Számoljunk a bankszámla díjaival is! Mindenképpen vegyük figyelembe: a bankszámla havi vagy egyszeri díját, az utalási költségeket, a csoportos beszedési megbízás költségét, az SMS-értesítés havi díját, az SMS-ek egyenkénti díját, ha van ilyen, az internetbanki szolgáltatás díját, a készpénzfelvétel költségeit vagy a kártyás vásárlás költségét. Adjuk össze a fizetési szokásaink alapján várhatóan felmerülő költségeket és számítsuk ki éves vagy havi időszakra a bankszámla fenntartásának díját. Előfordulhat, hogy egy díjmentes számlavezetés mellett magasak a bankkártya költségei, így jobban járhatunk egy másik csomaggal. Az MNB bankszámlaválasztó alkalmazásával könnyedén összevethetjük a különböző bankszámla típusokat egymással. A lakáshitel-konstrukciók összevetésére pedig a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek összehasonlító oldalán kialakított kalkulátor felületen ajánlható leginkább.

Tartsuk észben, hogy a váltás után előző bankszámlánk nem szűnik meg automatikusan csak azért, mert már nem használjuk azt, így a bank felszámolja rá az alapköltségeket. A már nem kívánatos számla megszűntetése érdekében keressük fel az adott pénzügyi szolgáltatót!

A legtöbb bankszámlához bankkártya is igényelhető. Nézzük meg, milyen kártyatípusok közül választhatunk, mielőtt számlát nyitunk! A bankkártya használatnak is vannak díjai, ezek általában éves költségek, de létezik havi díjas kártya is. Igényeink szerint kérhetünk alapszintű (elektronikus) vagy dombornyomott kártyát is. Alapfunkciókra (készpénzfelvétel, bolti vásárlás) elég az előbbi, míg utóbbi szélesebb körű felhasználhatóságot biztosít (pl. internetes vásárlás). Legelterjedtebbek ma már az érintés nélküli kártyák, így kényelmesen fizethetünk anélkül, hogy ki kellene adni kezünkből az eszközt.