Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

CSOK-os vagy? Neked is jár a minősített lakáshitel!

nyomtatás

CSOK-os vagy? Neked is jár a minősített lakáshitel!

Már több tízezren vették igénybe a Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK), a vissza nem térítendő támogatási összeg mellett pedig sokan hitelt is felvettek az áhított lakás, vagy családi ház megvételéhez. A CSOK népszerűsége töretlen, miközben a lakásvásárlóknak kínál segítséget a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel védjegy is, amelyet idén májusban vezetett be a Magyar Nemzeti Bank. Cikkünkben azt járjuk körbe, melyek a két intézkedés legfontosabb programelemei, illetve ezek kombinálhatóak-e egymással.

Számos intézkedés jelent meg az elmúlt években Magyarországon azzal a céllal, hogy a fiatal családok otthonteremtését és lakáshoz jutását segítse. Az intézkedések hatása felbecsülhetetlen, hiszen az első lakás megvásárlása idehaza és más országokban egyaránt óriási terhet ró a fiatalokra.

Az otthonteremtést segítő hazai kezdeményezések sorából kiemelkedik a Családok Otthonteremtési Kedvezményének bevezetése, amelyet 2017 augusztusáig immár több mint 36 ezren vették igénybe. Ehhez képest újabb fogódzót kínál a lakásvásárlást hitelből tervezők számára a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel program elindítása, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben elérhető, közérthető és áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető lakáscélú jelzálogkölcsönök kerüljenek forgalomba.

Ugyanakkor sokakban merülhet fel a kérdés, hogy az otthonteremtők kihasználhatják-e mindkét program előnyeit egyszerre.

Nézzük, miben különbözik egymástól a két program, illetve kombinálhatóak-e az előnyök.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye 2015. július 1-től igényelhető az erre szerződött hitelintézeteknél. A kedvezményt 2016 elején több ponton módosították annak érdekében, hogy még inkább segítse a családokat hozzájutni a megfelelő otthonhoz. Így a CSOK keretében a vissza nem térítendő támogatási összege a meglévő (vagy vállalt) gyermekek számától függően akár 10 millió forint is lehet.

A CSOK keretében olyan vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek után igényelhető támogatás, aki nem töltötte be a 25. életévét, vagy már betöltötte a 25. életévét, de megváltozott munkaképességű. Meglévő gyermeknek számít a magzat vagy ikermagzat is a terhesség betöltött 12. hetét követően.

A 2015 előtti „szocpolhoz” hasonlóan a CSOK-nak sem feltétele a lakáshitel megléte, de összekapcsolható vele. Így mindazok, akik szeretnék kiegészíteni a program keretében igényelhető lakástámogatás összegét, az otthonteremtési kedvezményt lakáshitellel is kombinálhatják. Ilyenkor célszerű a CSOK-ot és a lakáshitelt ugyanannál a banknál intézni, amennyiben ez lehetséges, mert így a CSOK ügyintézése ingyenes.

Ezzel szemben a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel védjegy elindításának célja nem egy újabb direkt anyagi ösztönző bevezetése volt. Itt a cél egy olyan minősítési rendszer kialakítása volt, amelynek révén az eddig elérhetőnél egyszerűbb, jobban összehasonlítható, maximált költségtételekkel rendelkező, bizonyos szempontokból kedvezőbb konstrukciók váljanak elérhetővé a lakosok számára.

Ezt szem előtt tartva alakították ki az MFL termékekre vonatkozó kritériumokat is: a rögzített kamatperiódusok és a kötelezően előírt egyenlő havi törlesztő összegek előírását, a kamatfelár 3,5 százalékban történő maximalizálását, valamint a folyósítási díj és az előtörlesztési díjak felső mértékének korlátozását is.

A kérdés az, hogy CSOK-os lakásvásárló esetén az igényelt hitel lehet-e fogyasztóbarát termék.

A válasz természetesen: igen! A védjeggyel ellátott kölcsönök termékleírása tartalmazza, hogy a hitelezők a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket otthonteremtési kamattámogatás és a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) mellett is kínálhatják. Ez logikus is, hiszen a fogyasztóbarát lakáshitelekhez nem kapcsolódik semmilyen közvetlen anyagi támogatás. A védjegy abban kínál segítséget, hogy a fogyasztók közérthető és áttekinthető feltételrendszerű jelzálogkölcsönöket találjanak a piacon egyszerű és gyors ügyintézéssel kombinálva.