Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Biztosítsuk be magunkat!

nyomtatás

Biztosítsuk be magunkat!

Jelzáloghitel esetén kötelező valamilyen lakásbiztosítást kötnünk, hogy a kölcsön fedezetét érintő káresemény bekövetkezése esetén a hitelezőt ne érhesse kár.  Hitelfedezeti biztosítást is köthetünk, hogy esetleges anyagi gondok esetén ne akadjon meg a törlesztés..

A biztosítások segítséget nyújthatnak egy váratlan esemény bekövetkeztekor azzal, hogy csökkentik anyagi terheinket. Mint minden pénzügyi termék esetében, itt is az a legfontosabb, hogy vessük össze a különböző ajánlatokat.

Több tényező alapján választhatunk biztosítást. Nem elhanyagolható, hogy milyen időtávra kötjük meg a szerződést, milyen díjfizetési kötelezettséget jelent számunkra, illetve az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen eseményekből eredő károkra (biztosítási eseményekre) vonatkozik a konstrukció. Mivel a szerződés konkrét kötelezettséget jelent számunkra is, minden esetben gondoljuk át igényeinket és fontoljuk meg a döntést! Tartsuk észben, hogy egy biztosítás sem fedez minden kockázatot, nem terjed ki minden elképzelhető esetre. Vagyonbiztosítások esetében pedig a kárkifizetés nem haladhatja meg a vagyontárgynak a káresemény időpontjában fennálló értékét.

Ma már minden nagyobb banknál elérhető valamilyen hitelfedezeti biztosítás. A kifejezetten jelzáloghitelek mellé köthető biztosítások megtakarítási részt jellemzően nem tartalmaznak, azaz ezek a biztosítások nem befektetési jellegűek, hanem kifejezetten a hitel visszafizetésének kockázatát hivatottak mérsékelni. Jelzáloghitel felvételekor a bank is előírhatja a hitelfedezeti biztosítás megkötését például adóstárs hiányában, egykeresős családnál, vagy ha az adós életkora azt indokolttá teszi. A biztosítást ez esetben a hitelt nyújtó bankra kell engedményezni. Ha a biztosított személy (adós) meghal, vagy tartósan rokkanttá válik, akkor a biztosító a biztosítási összeg erejéig az adós hitelét előtörleszti. Egyes biztosítások kiterjednek a tartós táppénz vagy munkanélküliség esetére is.

Jó tudni azt is, hogy például életbiztosítások esetében lehetőségünk van díjmentesítést, vagyis a befizetés szüneteltetését kérni. Ebben az esetben csökken a kártérítés mértéke, vagyis a biztosító által kifizetendő biztosítási szolgáltatási összeg. A pénzügyi szolgáltatót előre tájékoztatnunk kell díjmentesítési szándékunkról, hiszen e-nélkül a díjfizetés elmaradását nemfizetésként kezeli, mely miatt a szerződés akár meg is szűnhet.

Jelzáloghitelt lehetetlenség felvenni lakásbiztosítás kötése nélkül, de nem csak hitelfelvevőknek érdemes foglalkozni ezzel a lehetőséggel. Egy jól megválasztott lakásbiztosítás számos esetben segítséget jelent, ilyen helyzet lehet egy betörés, elemi kár bekövetkezése vagy akár házi kedvencük megbetegedése. Érdemes megfontolni, hogy olyan biztosítási szerződést kössünk, amely lehető legtöbb káreseményt fedezi. De nemcsak a lakástulajdonosok biztosíthatják be otthonukat, albérletben élők is köthetnek biztosítást ingóságaikra.

További biztosításokkal kapcsolatos információért olvassa el Pénzügyi Navigátor füzetünket.

Mindegy, hogy biztosításról, hitelről vagy más pénzügyi termékről van szó, a megalapozott döntés érdekében a legfontosabb a széles körű tájékozódás. Különösen igaz ez a lakáshitel felvételére. Olyan kiszámítható konstrukciót válasszunk, amely esetén hosszú távon meg tudjuk tervezni kiadásainkat. Ehhez nyújt segítséget a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel védjegy. Aminősített hiteltermékeket pedig itt lehet összevetni egymással.