Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Az MFL védjegy 5 legnagyobb előnye

nyomtatás

Az MFL védjegy 5 legnagyobb előnye

Életünk egyik legnagyobb döntését kell meghoznunk, amikor lakáshitelt veszünk fel, hiszen évekre elkötelezzük magunkat, a kölcsön hosszú időre családi költségvetésünk egyik fő kiadása lesz. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017 nyarán azért indította el a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) programját, hogy a védjeggyel segítse a lakáshitelpiac átláthatóbbá tételét és a kedvezőbb, a fogyasztói igényeknek jobban megfelelő konstrukciók elterjedését. Összeszedtük az MFL védjegy 5 legnagyobb előnyét. 

1. A védjegyes lakáshiteleket a Magyar Nemzeti Bank minősítette

Az MNB célja, hogy segítse a fogyasztókat abban, hogy felkészülten, tudatosan válasszanak lakáshitelt, és a hitelfelvevők nagyobb biztonságban érezzék magukat nemcsak a folyósítás idején, de a futamidő alatt is. Az MNB-nek nem titkolt célja a piaci verseny élénkítése, illetve a jelzáloghitelek kamatának a csökkentése. A minősítési rendszer bevezetése előtt az MNB több piaci szereplővel is egyeztetett, hogy a védjegy valóban hasznos legyen mindenki számára.

2. A minősített hitelek könnyen összehasonlíthatók egymással

A hitelintézetek és jelzáloghitelek szövevényes világában nehéz kiigazodni, nem könnyű átlátni a különböző ajánlatokat. A védjeggyel az volt az MNB célja, hogy olyan lakossági hiteltermék jöjjön létre, ami hosszútávon kiszámítható és könnyen összehasonlítható a fogyasztók számára. A fogyasztóbarát lakáshitelek a minősítési feltételeknek köszönhetően, közel egységes tulajdonságokkal rendelkeznek, függetlenül attól, hogy mely szolgáltató kínálja a terméket. Ismerje meg jobban a minősített lakáshiteleket, használja az MNB kalkulátorát!

3. A kamatperiódusok és a kamatfelár szabályozása is a fogyasztókat segíti

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel felvételénél kiválaszthatjuk a kamatperiódust, vagyis hogy mennyi ideig maradjon fix a hitel kamata (ennyi ideig lesz változatlan a törlesztőrészletünk). A kamatperiódus hossza három, öt, vagy tíz év lehet, illetve választhatunk a futamidő végéig rögzített kamatozást is. Bár a kamatperiódus hosszának növekedésével emelkedik a hitelkamat mértéke, a kiszmíthatóság és az alacsony kockázat ezek mellett szól, így fontos mérlegelni a lehetőségeinket, mielőtt meghozzuk a döntést. További előny a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleknél, hogy a kamatfelár is rögzített, maximum 3,5 százalék lehet. A kamatfelár azonban nem egyenlő a hitel kamatával, hiszen az ügyleti kamat a hitelező által választott referenciakamat és a kamatfelár összegéből áll.

4. A védjegy a szokásosnál kedvezőbb díjakra is garancia

Hitelfelvétel esetén többféle díjat, költséget is ki kell fizetnünk ahhoz, hogy megkaphassuk a kölcsönt. Ezeket a hitelintézetek határozzák meg, nincs egységes szabály. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleknél biztos, hogy a hitelfelvételkor felszámítható díjak korlátozottak. A folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de maximum 150 000 forint lehet. Emellett csak a tulajdoni lap díja, a térképmásolat díja, a jelzálogjog-bejegyzési díj, az értékbecslési díj és a közjegyzői díj számítható fel.  Már most is, számos intézmény akciós kondíciókkal kínálja ezt a terméket, amely keretében például átvállalják a közjegyzői díjat, vagy elengedik a folyósítási jutalékot. További kedvező feltétel, hogy előtörlesztés esetén ennek díja nem lehet több, mint az előtörlesztett összeg egy százaléka, illetve bármely lakástakarék-pénztári megtakarításból díjmentes.

5. Az ügyfélbarát kiszolgálás egyszerűbbé teszi a dolgunkat

A banki ügyintézés a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleknél egyszerű és gyors. A fogyasztó egy részletes tájékoztató beszélgetés során ellenőrzőlistát kap a hitelkérelem benyújtásához szükséges dokumentumokról és igazolásokról. Ennek segítségével könnyebben kiigazodhat a feltételeken. Amint elkészül az értékbecslés, illetve más a listán feltüntetett dokumentum sem hiányzik, a hitelkérelem elbírálásáról a hitelintézetnek az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 munkanapon belül kell döntenie. Amennyiben a bírálat pozitív, és megköttetik a szerződés, a hitelintézetnek 2 munkanapon belül folyósítania kell a kölcsönt. A földhivatali ügyintézést is a hitelintézet végzi, de saját kérésünkre ettől el lehet térni. Ez egy kényelmi szolgáltatás, amely a minősített termékek esetében alapvető elvárás. Ha a futamidő végeztével, illetve előtörlesztéssel maradéktalanul visszatörlesztette az adós a hitelt, a hitelintézetnek 7 munkanapon belül ki kell adnia az ingatlant terhelő jelzálogjog törléséről szóló engedélyt.